Kaakpijn-Dieuwke-van-der-Veen-Hormonen

Kaakpijn is vaak heel vervelend. Je hebt bijvoorbeeld pijn bij het eten, gapen of praten. Soms slaap je er slechter door of is het gewoon storend aanwezig.

Kaakklachten komen veel voor. 1 op de 5 mensen heeft hier last, waarvan met name vrouwen. Dat vrouwen hier vaker last van hebben komt voor een groot deel door hormonen.

We weten dat orofaciale fysiotherapie helpt om van je kaakpijn af te komen. Wat veel mensen niet weten is dat hormonale schommelingen een grote rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van deze klachten. Ik ga je uitleggen welke relatie er is tussen hormonen en kaakklachten.

Waarom hebben vrouwen vaker kaakpijn?

Dat juist vrouwen vaker kaakpijn hebben, is geen toeval. Het vrouwelijke geslachtshormoon (oestrogeen) speelt hier een belangrijke rol in.

Oestrogeen heeft een grote invloed op de structuur en functie van het kaakgewricht en de daaromheen liggende weefsels. Denk hierbij aan de spieren en de gewrichtsbanden.

Het is dan ook goed om je te beseffen dat hier een belangrijke sleutel kan liggen in het oplossen van jouw klachten.

Kaakklachten in de verschillende levensfases

De oestrogeenspiegels schommelen behoorlijk tijdens de verschillende levensfases van een vrouw. Dit kan voor verschillende problemen in en rond de mond zorgen.

In de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen het vaakst last van hun kaak. De wisselende oestrogeenspiegels tijdens de cyclus, kunnen naast andere klachten als menstruatiepijn, ook pijn in het gezicht veroorzaken. Het is daarom goed om te kijken naar je voeding en zo grip krijgen op deze problemen. 

Tijdens de zwangerschap stijgt de oestrogeenspiegel enorm. Er wordt zelfs 1000x meer oestrogeen aangemaakt dan voor de zwangerschap. Deze hoge oestrogeenspiegels zorgen voor veranderingen in de mondflora. Dit kan o.a. zorgen voor tandvleesontsteking.

Ook worden de gewrichten tijdens de zwangerschap was losser en flexibeler. Hierdoor moet o.a. je kaakgewricht meer inspanning leveren, bijvoorbeeld tijdens het kauwen. Dit kan maken dat het kaakgewricht klachten gaat geven.

Na de menopauze verlaagt de oestrogeenspiegel juist. Dit kan veranderingen in het kaakgewricht geven. Ook gaat de stevigheid van het kaakbot langzaam achteruit. 

Daarnaast hebben vrouwen aanzienlijk vaker last van stress dan mannen. Stress is één van de belangrijkste oorzaken voor kaakpijn. Ook hier zou ik als orthomoleculair diëtist je bij kunnen helpen. 

Hormonen bij kaakpijn

Hormonen spelen een complexe rol bij veel lichamelijke en mentale problemen. Juist bij kaakpijn wordt dit vaak over het hoofd gezien. Daarom is het goed om te kijken of hormonen een oorzaak spelen in de klachten die je hebt. Via een gratis kennismakingsgesprek kunnen we kijken of ik iets voor je kan doen.