Bijna iedereen heeft er te weinig van. In deze tip neem ik je mee met de bewezen gezondheidsvoordelen van Omega3.

“Visolie? Ik eet 2x in de week vis, dat is toch voldoende?” Dit antwoord krijg ik regelmatig van de mensen die ik help, als ik vraag of ze een goede visolie voor omega 3 als aanvulling gebruiken. Helaas is het eten van vis niet voldoende om genoeg omega 3 in je lichaam op te bouwen. Om voldoende omega 3 binnen te krijgen via je voeding, zou je dagelijks 4 haringen moeten eten die in het wild gevangen zijn. Aangezien er weinig mensen zijn die dit dagelijks doen, wil ik jou meer vertellen over hoe belangrijk omega 3 is voor jouw lichaam en hoe een goede suppletie jou kan helpen.

Waarom heb je visolie nodig?

Voor onze gezondheid is het erg belangrijk om meer omega 3 ten opzichte van omega 6 te eten. Dit compenseert de hoge inname van omega 6 in ons westerse voedingspatroon. We zouden ideaal gezien ongeveer drie keer zoveel omega 6 als omega 3 binnen moeten krijgen. Gemiddeld krijgt een mens ongeveer twintig keer zoveel omega 6 als omega 3 binnen. De inname van omega 3 moet daarom flink worden opgehoogd. De meest effectieve manier om dit te doen is door dagelijks meer vette vis, visolie of algenolie te nemen. Helaas bevat het milieu, en met name in de oceaan, een onvoorstelbaar grote hoeveelheid chemische stoffen en zware metalen. Deze hopen zich op in met name vetweefsels van vissen. Hoe hoger in de voedselketen en hoe vetter de vis, hoe meer gifstoffen er in het vet zit opgeslagen. Hierdoor is de meeste vis en visolie niet zo gezond meer, maar eerder schadelijk. Zorg dus voor een goede omega 3 bron, anders vervuil je alsnog je lichaam.

Vlees van dieren die los gelopen hebben en gras hebben gegeten, kan nog wat omega 3-vetzuren bevatten. Kweekvis kan minder EPA en DHA bevatten dan we aannemen. Dit omdat de voeding van deze vis vaak niet meer bestaat uit vis (omega 3-bron), maar uit granen, soja en mais. Hierdoor bevat deze vis meer omega 6-vetzuren.

Ik raad het iedereen aan om een goede vis- of algen olie te gebruiken, zowel bij klachten als preventief.

 

De wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van visolie en Omega 3

Bij een hormonale disbalans, of als je vage klachten ervaart, moet er eerst balans in je lichaam komen. Diverse hormonen worden aangemaakt uit vetzuren, maar ook heel veel andere lichaamsprocessen worden ondersteund door Omega 3.

 
 • Omega 3 kan ontstekingen in je lichaam en in je brein tegengaan

 • Omega 3 kan zorgen voor meer energie

 • Omega 3 kan helpen tegen depressie en angst

 • Omega 3 kan psychische stoornissen verbeteren

 • Omega 3 kan zorgen voor een betere slaap

 • Omega 3 kan na zwangerschap en na de geboorte de hersengezondheid verbeteren

 • Omega 3 kan menstruatiepijn verlichten

 • Omega 3 kan een positieve invloed hebben op het verlagen van hart- en vaatziekten (zoals verbeteren hoge bloeddruk en cholesterolwaarden)

 • Omega 3 kan bijdragen een mooie huid

 • Omega 3 kan bijdragen aan ondersteuning bij hormonale klachten

Als je onderstaande klachten herkent kan het zinvol zijn om Omega 3 te gaan gebruiken.

 • Vermoeidheid / weinig energie

 • Concentratieproblemen

 • Ontstekingen (vb. artritis)

 • Hormonale disbalans (vb. pijnlijke menstruaties, eczeem, stemmingswisselingen, ADHD, acne)

 • Regelmatig ziek (elk virus pak je mee)

 • Te hoog cholesterolgehalte

 • Moeite met afvallen

 • Droge huid / droog haar

 • Niet lekker in je vel

 • Depressieve gevoelens

Vetten bestaan uit verschillende vetzuren

In feite zijn er drie hoofdgroepen: onverzadigde vetzuren, transvetzuren en verzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren

Onze gezondheid is afhankelijk van voldoende inname van onverzadigde vetten. Dit zijn de zogenaamde essentiële vetzuren, wat betekent dat we ze wel nodig hebben, maar dat het lichaam ze niet zelf kan maken. Ze moeten dus door voeding worden ingenomen. Deze essentiële vetzuren gebruiken we voor de volgende lichaamsfuncties:

· Ze zorgen, samen met cholesterol en deels verzadigd vet, voor gezonde celmembranen voor elke lichaamscel.

· Uit onverzadigde vetten worden de stoffen GLA, EPA en DHA gemaakt. Deze vormen de grondstoffen voor hormoonachtige stoffen die bijna alle lichaamsfuncties beïnvloeden.

· Onze hersenen bestaan voornamelijk uit deze vetten. Een gezond brein is dus afhankelijk van gezond vet (en voldoende cholesterol).

· Vetten zijn belangrijk voor de opname van andere voedingsstoffen, zoals vitamines A, D, E en K.

Onverzadigde vetzuren worden aangeduid als omega 3-, 6- of 9-vetzuren. Omega 3 en omega 6 zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 9 zijn de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren.

Omega 3 zit in vette vis, noten en zaden.

Omega 6 zit vooral in diverse oliën, zoals sojaolie, zonnebloemolie en maïsolie. Van deze oliën worden veel producten gemaakt zoals margarines en bak- en braadproducten, maar het zit ook in kant en klare producten zoals chips, koekjes, crackers, brood en snacks.

Omega 9 zit in olijfolie, avocado en diverse noten.

 

Transvetzuren

Transvet zit van nature in kleine hoeveelheden in producten van dierlijke afkomst. In veel industrieel bewerkte (niet-biologische) producten zitten geharde (trans)vetten. Vloeibare (goedkope) meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals zonnebloem-, mais- en sojaolie) worden in de fabriek omgezet in vaste transvetten. Deze zijn heel anders van structuur dan het natuurlijke transvet. Deze transvetten zijn schadelijk voor onze gezondheid, omdat ze de aanmaak van de goede weefselhormonen verstoren. Bij gebrek aan de essentiële onverzadigde vetzuren worden ze ingebouwd in het celmembraan en wordt de zuurstofvoorziening en energieaanmaak in onze cellen verstoord. Daarnaast geven ze een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor de industrie zijn ze ideaal: ze zijn goedkoop, worden niet ranzig en geven het eindproduct een mooie structuur. Transvetten staan onder de volgende ‘verborgen’ namen op het etiket: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet en plantaardige olie. Je herkent transvet meestal als de plantaardige olie onzichtbaar voor je is, bijvoorbeeld pindakaas zonder laagje olie, koekjes, cake, kant-en-klaarmaaltijden waar de olie niet zichtbaar is terwijl het volgens het etiket wel plantaardige olie bevat.

 

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vleeswaren en boter. Plantaardige vetten als cacao, cacaoboter, kokos en palmvet zijn ook verzadigde vetten. Verzadigd vet is niet per definitie ongezond, alleen ons lichaam heeft er niet zo veel van nodig. Om energiek, gezond en op een gezond gewicht te blijven, hebben we juist onverzadigde vetten nodig.

 

Waarom Zinzino?

Goedkoop is vaak duurkoop, dat geldt zeker voor hele goedkope visolie(capsules). Het filteren van de toxische stoffen en plastic uit de olie is een duur proces.

BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN ZINZINO

1. Hoge dosering EPA en DHA.

2. De meest en best geteste omega 3.

3. Kwaliteit voor een goede prijs.

4. Makkelijk in te nemen en kan zelfs door een smoothie gedaan worden.

5. Wordt om de maand netjes thuis bezorgd.

6. Er zijn diverse smaken en ook is er een vegan variant.

7. Verkrijgbaar in zowel vloeistof als capsules.

8. Hoogwaardige polyfenolen* voor betere opname en stabiliteit van de olie.

*Polyfenolen zijn ook krachtige ontstekingsremmers die ontstekingsenzymen en weefsel beschadigende enzymen blokkeren. Polyfenol, zoals die uit de olijven, bezitten ook antioxiderende eigenschappen die de cellen en de bloedlipiden beschermen tegen oxidatieve stress (anti-aging).

BalanceOil+

De vis die gebruikt wordt voor de BalanceOil+ is voornamelijk afkomstig van kort levende, kleine pelagische vis, zoals als sardines en ansjovis. De visolie is afkomstig van volledig, onverwerkte vis. De olie doorloopt een raffinageproces om milieuverontreinigende stoffen (indien aanwezig) te verwijderen en is gecertificeerd als vrij van zware metalen en andere toxines. LYSI, de fabrikant van BalanceOil+, voldoet aan alle wettelijke vereisten voor productie, en volgt de goede productiepraktijken (Good Manufacturing Practices, GMP’s) voor voedsel- en farmaceutische producten.