Stress is oké, chronische stress niet

Bij chronische stress maken je bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon ‘zet alles uit’ wat niet met overleven te maken heeft. Voor een korte tijd is dat prima, duurt het lang dan kan je er ziek van worden.

Fysieke stress

Veel te vaak denken we bij stress alleen aan een te volle agenda, tijdgebrek, grote zorgen, emotionele of sociale problemen etc. Dit zijn inderdaad belangrijke oorzaken van stress, maar ook fysieke klachten kunnen grote stress veroorzaken. De oorzaak van uitputting zou dus ook een lichamelijke oorsprong kunnen hebben.

Voorbeelden van fysieke/biochemische stress die ook een stressreactie oproepen

* Sterk schommelende bloedsuikerspiegels. Je lichaam ervaart grote stress bij zowel te veel als te weinig glucose in de bloedbaan.

* Flinke verstoringen van de zuur-basebalans. Je lichaam kan veel te weinig energie maken als dit evenwicht verstoord is.

* Een tekort aan stres remmende stoffen, hormonen of neurotransmitters. Deze zorgen ervoor dat je je door allerlei kleinigheden gestrest kunt voelen.

* Chemische stress. Je darmen en lever kunnen giftige stoffen bijvoorbeeld niet goed afbreken.

* Te grote fysieke inspanningen. Denk aan topsport of extreme lichamelijke inspanningen. Maar ook operaties en zware medische behandelingen.

* Chronische ontstekingen. Ontstekingen in je lichaam geven altijd een stressreactie, omdat ze je gezondheid bedreigen. Zodra je immuunsysteem de ontsteking de baas is, daalt de aanmaak van stresshormonen. Bij mensen met chronische ontstekingen blijft het stress-systeem constant actief. En wat nog vervelender is: uitputting van cortisol ten gevolge van langdurige stress ondermijnt je immuunsysteem zodat je gevoeliger voor allerlei ontstekingen wordt.

* Uitputting van de schildklier. Hierdoor vertraagt je stofwisseling en wordt er te weinig energie aangemaakt om alle processen in lichaam en brein in goede banen te leiden.